Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΟΥΚΙΟ ΜΙΣΙΜΑ: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΑΜΟΥΡΑΪ

 Σαν σήμερα ο υπόψήφιος για Νόμπελ συγγραφέας Γιουκίο Μισίμα αυτοκτόνησε τελετουργικά με το σεπούκου (χαρακίρι), μετά από ένα αποτυχημένο μοναρχικό πραξικόπημα στην διάρκεια του οποίου αυτός και ο προσωπικό του στρατός "Εταιρία της Ασπίδας" προσπάθησαν να επιβληθούν των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας και να αποκαταστήσουν τον Αυτοκράτορα στην πραγματική του θέση.

Είχε προηγηθεί ένας συγκλονιστικός λόγος για την παρακμή της σύγχρονης Ιαπωνίας και μια περιφρόνηση του από τους στρατιώτες. Είναι αμφίβολο αν ο ίδιος πίστευε ότι το πραξικόπημα θα πετύχαινε. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια δικαιολογία για τον ίδιο να πεθάνει σύμφωνα με τα παραδοσιακά ήθη της Ιαπωνίας που τόσο λάτρευε. Όμως σε μια Ιαπωνία των Μακ Ντόναλντς, της ευρωπαίκής μόδας και του Ιαπωνέζικου ροκ εντ ρολ, ο ηρωϊσμός των Σαμουράι και οι παραδοσιακές αξίες δεν είχαν καμμιά θέση. 

Ο ΜΟΝΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΓΙΟΥΚΙΟ ΜΙΣΙΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΗΣ "ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΔΑΣ" 


 Ο Μισίμα αρνιόταν το ιδεώδες ενός γήινου μονάρχη και ήθελε μια επιστροφή στο Αυτοκρατορικό Ιδεώδες του Θεού-Αυτοκράτορα και του Ιπποτικού Ιδεώδους των Σαμουράι του Μεσάιωνα. Είχε ιδρύσει τον προσωπικό του στρατό, την "Εταιρία της Ασπίδας" και τον έθεσε στην διάθεση του Αυτοκράτορα για αντιμετώπιση κομμουνιστικής επανάστασης. Όμως παρόλο που του παραχώρησε στρατόπεδο γιαι εκπαίδευση, ο ίδιος ο Αυτοκράτορας ουσιαστικά περιφρονούσε τέτοια κινήματα και έμενε πιστός στην Συνταγματική Μοναρχία που επέβαλλαν οι Αμερικανοί. Απότέλεσμα η περιφρόνηση του ίδιου του Μισίμα από τους σταρτιώτες, που οδήγησε στην ηρωϊκή του τελετουργικη αυτοκτονία στις 25 Νοεμβρίου 1970



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.